Meridiánok

2022.02.08

A meridián rendszer

Hogyan kapcsolódik össze a meridiánok kineziológiai tesztelése és kiegyensúlyozása a kineziológiai izomteszttel, és korrekciós technikákkal.

A meridián rendszer a kineziológiai információ források legfontosabbika. A dr. George Goodheart által felfedezett izom-szerv összefüggések és a Hagyományos Kínai Orvoslás szerv-mirigy-meridián kapcsolatok törvényszerűségeinek felhasználásával felfedezték az izmok és a meridiánok közti kapcsolatot. Ez a felfedezés lett a keleti és a nyugati orvoslás közti első híd, ami számos új és igen hatékony izomerősítési technikát hozott magával.

A korai alkalmazások

Az eredés-tapadás technika

A meridián rendszer ismerete és alkalmazása előtt a gyenge izmok megerősítésének módszerei négy fejlődési szakaszon mentek keresztül. Először is, Goodheart, a kineziológia története c. cikkben bemutatott amerikai kiropraktőr felfedezte, hogy egyes gyenge izmok és bizonyos szerv- és mirigyműködések között összefüggés van.

Rájött arra, hogy a gyenge izomhoz tartozó ín masszírozása az izom eredésénél és tapadásánál gyakran meg tudta erősíteni az izmot, és pozitív hatással volt az érintett szervre is. Ez a Touch for Health-ben is használt eredés-tapadás technika volt a gyenge izmok bekapcsolásának első eljárása. A Touch for Health korrekciós eljárásai közül sorrendben a negyedik.

Azokra az izmokra, amik nem reagáltak erre a módszerre, mozgásos gyakorlatokat írt elő. A gyakorlatok hatására az izmok egyre nagyobb súlyt tudtak felemelni, de kineziológiai teszteléskor még mindig gyengék voltak. A tapasztalt kudarcok ahhoz a felismeréshez vezettek, hogy bár az eredés-tapadás technika óriási áttörést jelent, nyilvánvalóan nem elég.

A neurolimfatikus reflexpontok

Goodheart következő áttörése akkor érkezett el, amikor kísérletezni kezdett Frank Chapman reflexeivel. Goodheart azt találta, hogy az egyes szervek és mirigyek nyirok elvezetését elősegítő Chapman reflexpontok nem csak a kapcsolódó szervekre és mirigyekre gyakoroltak pozitív hatást, hanem a hozzájuk tartozó izmokat is megerősítették.

Ezek a neurolimfatikus reflex pontok lettek a lekapcsolt (tesztelés során gyengének talált) izmok erősítésének második módszere. Segítségükkel képes volt az eredés-tapadás technikával nem erősíthető izmok nagy részének megerősítésére. Ma a Touch for Health elsődleges korrekciós technikájaként alkalmazzuk.

A csontok és az agy-gerincvelői folyadék

A harmadik felfedezés a koponya- és a medencecsontok természetes mozgását és a cerebrospinális folyadék keringését akadályozó blokkok korrekcióját foglalta magában. Csak kevés kraniális problémát tudtak lekapcsolt izmokkal összefüggésbe hozni, és legtöbbjük nem volt specifikus izmokhoz kapcsolható. Amit a Touch for Health kineziológia ismer és alkalmaz, az a nyílvarrat széthúzása az hasizmok megerősítéséhez.

A neurovaszkuláris pontok

Ezután Goodheart azt találta, hogy Terrence Bennett szervek vérellátását fokozó reflexpontjai gyakran megerősítették azokat a lekapcsolt izmokat, amiket ő korábban az adott szervekhez kapcsolt. Ezek a neurovaszkuláris reflex pontok lettek a lekapcsolt izmok negyedik megerősítő eljárása. Ma a Touch for Health második leggyakoribb korrekciója.

A meridiánok

Goodheart lekapcsolt izom - és szerv/mirigy összefüggéseket tartalmazó listája gyorsan bővült.

A következő nagy áttörést a meridián rendszer vizsgálata hozta el. A kínai medicinában a meridiánokat olyan láthatatlan energia vonalaknak tartják, melyek a test felszínén és a testen keresztül haladnak át. A meridián rendszer ismerete a nyugati világba Kínából és Japánból érkezett, az akupunktúra ismeretével.

A meridián kifejezés egy a tengeri navigációból átvett nyugati elnevezés, és arra utal, amit a kínaiak az életenergia vagy Chi csatornájának tartanak. A meridiánok nem valamiféle testszövetből állnak. Anatómiailag láthatatlanok. Nehezen megfogható természetük ellenére számtalan kínai szakember ért egyet elhelyezkedésükben.

A meridiánoknak van egy felszíni részük, ami közvetlenül a bőr alatt található, és egy mélyebb kiterjedésük, ami a test belső részébe nyúlik, és érinti a szervet, amiről a meridián a nevét kapta. Az akupunktúrás pontok nagy része a meridiánok vonalában van, nagy részük a felszínen, ahol kezelést alkalmazhatunk rájuk.

Az ábrákon és anatómiai bábukon az akupunktúrás pontok az energiaáramlás irányának megfelelően számozódnak. Az akupunktúrás pontok stimulációjával hatással lehetünk a meridián energiára, megszüntetve az energiatöbbletet (túlenergiát - nyugtatás) vagy helyreállítva az energiahiányt (erősítés).

A kínaiak a chi energia minőségeit többféleképpen megkülönböztetik, ezek a megkülönböztetések az alap szintű kineziológiai alkalmazás szempontjából szempontjából nem jelentősek. A haladóbb kineziológiai alkalmazásokban már ezekkel is dolgozunk.

Egyeseknek a kínai megközelítés, miszerint a bőr mentén lévő láthatatlan meridiánokban valamiféle rejtélyes életenergia áramlik, nehezen emészthető lehet. A meridiánok létezésének és működésének elve misztikusnak tűnhet és minden tudományos alapot nélkülözőnek.

Ettől függetlenül a meridiánok és a test és elme (általános egészség, mirigyek, szervek, érzelmek, stb.) megfigyelhető állapota közti kapcsolat legalább 3000 éve újra és újra dokumentálható. A meridián energiák kiegyensúlyozásán alapuló kezelések kétségbevonhatatlan eredményekkel járnak már régóta.

Általánosságban elmondható, hogy a modern tudomány az ilyen gyógyító hatásokat csak akkor fogadja el, ha azok azonos körülmények között megismételhetők. A meridián rendszerrel összefüggő jelenségek egyértelműen megismételhetők azonos körülmények között. Azonban a jelenség Hagyományos Kínai Orvoslásból származó magyarázatai a nyugati elmének nagyon szokatlanok lehetnek, és a későbbiekben, amikor a mögöttes folyamatokat tudományos szempontból is jobban értjük, újabb magyarázatra szorulnak majd.

A kínai akupunktúra alapelveiben (pontosabban az öt elem teóriában) a meridiánok szervekhez és mirigyekhez kapcsolódnak. A kínai orvoslás alkalmazói szerint egy meridián yin vagy yang energihiánya vagy többlete a kapcsolódó szervekre és mirigyekre is hatással van, amik ettől megbetegedhetnek vagy működésük zavarttá válhat.

A kínai diagnózis és korrekciós technikák

Ami még fontosabb, hogy a kínai orvoslás művelői elhiszik, és évszázadokon át bizonyították is, hogy a meridián kiegyensúlyozási technikáik pozitívan hatnak a szervekre és mirigyekre; ezáltal az általános egészségi állapotot is befolyásolják.

A más gyógyító rendszerek iránti egyedülálló nyitottságával Goodheart a Hagyományos Kínai Orvoslással kapcsolatos újabb kutatásba kezdett. Számára a meridiánok és szervek/mirigyek közti kapcsolat kiemelten lenyűgöző volt. Azt találta, hogy a számára új keletű meridián kiegyensúlyozó technikákkal meg tudta erősíteni a lekapcsolt izmokat.

Az első nyugtató pontba helyezett tűvel, kopogtatással vagy egyszerűen csak érintéssel a normotón izmokat el tudta gyengíteni. Sőt, mi több, a meridiánokhoz kapcsolódó szervek és mirigyek azonosnak bizonyultak azokkal a szervekkel és mirigyekkel, amiket ő saját kutatásaiban a specifikus izmokhoz kapcsolt.

Tulajdonképpen a meridián rendszer úgy illett az ő meglévő összefüggés rendszerébe, mint egy jól szabott kesztyű. A kirakós ezen újabb darabjával az izom- szerv/mirigy összefüggéseit összekapcsolta a meridiánokkal. Tizenkét kétoldali meridián van (és kettő, ami a test középvonalában fut).

Goodheart azt találta, hogy egy adott meridián több izommal is kapcsolatban van. Ez a felfedezés hasznos és egyszerű keretet adott a munkájához, mert segítségével az izmok 14 kategóriába oszthatók.

A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint az emberi test minden struktúrája és működése e 14 kategóriából egybe vagy többe sorolható. A kineziológiában ezeket leginkább szabályozó rendszerekként használjuk.

Kísérletei során Goodheart azt találta, hogy bármely, egy meridián energiájának egyensúlyát elősegítő technika gyakran megerősítette a meridiánhoz tartozó szervvel vagy miriggyel kapcsolatban álló lekapcsolt izmot is. És fordítva, a lekapcsolt izmok megerősítésére kidolgozott technikái gyakran segítették a kapcsolódó meridián energiájának kiegyensúlyozását is.

Addig a nyugati tudomány a meridiánokat a keleti orvoslás ezoterikus koncepciójaként tartotta számon. Amikor az akupunktúra megérkezett a nyugatra, néhány nyugati orvos sikerrel alkalmazta érzéstelenítésre a pácienseinél. Azonban senki sem tudta megmagyarázni, miért működik. Ettől függetlenül minden valódi tudós felismerte, hogy kell lennie valamilyen "tudományos igazságnak" egy ilyen teljesen megismételhető jelenség mögött.

Akkoriban nem volt rá mód, hogy logikusan a nyugati tudományhoz kapcsolják. Az izmok anatómiája és fiziológiája azonban a nyugati orvoslás számára is kutatott és elfogadott terület. Goodheart felfedezése a meridiánok és izmok közti kapcsolatról létrehozta az első hidat, ami a keleti és nyugati orvoslás közti megértéshez vezethet.

A kineziológia és a meridián rendszer

A keleti orvoslásban az egészséghez az kell, hogy normál mennyiségű energia áramoljon az összes meridiánok keresztül. A kineziológiai munka szempontjából egy kiegyensúlyozatlan meridiánban vagy energiahiány, vagy energiatöbblet van. Amikor egy meridián energiahiányos, egyes vagy minden kapcsolódó izmai lekapcsolt állapotban lesznek.

Ezért az izmok tesztelésével gyorsan és könnyen megállapíthatjuk a meridián kiegyensúlyozatlanságokat. A meridián rendszer energia állapota mutatja meg a kliens problémája mögötti kiegyensúlyozatlanságokat.

Egy szerv vagy egy mirigy működési zavaránál a kapcsolódó meridián kiegyensúlyozatlan energetikai állapotot fog mutatni. Ilyen esetekben a kapcsolódó izmok vagy gyengék, vagy hipertóniásak lesznek. Azonban egy kiegyensúlyozatlan meridián energia nem szükségesen jár együtt a kapcsolódó szerv vagy mirigy problémájával.

A meridián rendszer érzékenysége magas. A benne lévő kiegyensúlyozatlanságok jóval azelőtt megjelenhetnek, hogy bármilyen érzékelhető problémát éreznénk. Általában amikor a meridiánok energiahiányossá válnak, az erős izmok meglepően gyengének mutatkoznak. Ez az elgyengülés gyakran 1-3 nappal egy olyan egyszerű betegség, mint mondjuk egy nátha első érezhető tüneteinek megjelenése előtt jelentkezik.

Ha megfelelő technikákat alkalmazunk, és helyreállítjuk a meridiánok egyensúlyát (például megerősítjük a gyenge izmokat), és mindent megteszünk a test támogatására (vitaminok, megfelelő táplálkozás, pihenés és alvás, több víz fogyasztása, immunerősítés, stb), a betegség rövidebb és enyhébb lehet, vagy nem is alakul ki.