Hogyan lehetsz kineziológus?

2022.01.14

Kineziológus szakvizsgára az jelentkezhet, aki:

  • minimum érettségivel rendelkezik
  • elvégezte az egészségügyi alapmodult és sikeres vizsgát tett belőle
  • elvégezte a természetgyógyász alapmodult, részt vett a hozzá tartozó 5 napos életmód táborban, és sikeres vizsgát tett belőle.

Kineziológusként az foglalkozhat emberekkel, akik sikeres kineziológus szakmai vizsgát tesznek. Kineziológia szakvizsgára az mehet, akinek megvan a természetgyógyász és az egészségügyi alapmodul vizsgája is. 

Így néz ki a kineziológus bizonyítvány:

A szakmai képzés megkezdhető a két alapmodul elvégzése nélkül is, de a szakmai vizsgához már kell belőlük a sikeres vizsga.

Az egészségügyi alapmodult és a természetgyógyász alapmodult bármely, szimpatikus, választott képzőhelyen el lehet végezni, ennek nem kell egybeesnie azzal a képzőhellyel, ahol a kineziológia szakmai képzést kapjuk.

Vizsgázni minden esetben az OKFŐ (régen ETI, GYEMSZI, ÁEEK) keretein belül lehet. További infók itt: https://www.enkk.hu/files/dokumentumtar/tgyTaj-201119.pdf

Kineziológiai tevékenység nem csak egészségügyi dolgozóként végezhető, azonban a vizsga mindenképpen javasolt, ennek meglétét a természetgyógyászati törvény is előírja. 

Ha nem egészségügyi szakdolgozóként működsz, érdemes megjelölnöd, hogy melyik kineziológiai rendszer alkalmazója vagy, Touch for Health esetén pl. Touch for Health kineziológus. A Touch for Health konzulens/konzultáns elnevezést csak akkor használhatod, ha erre jogosult vagy, mivel ez az IKC által adott "cím", mindazoknak, akik előírt szintű és óraszámú Touch for Health tanfolyamot végeztek, és megfelelő színvonalú működésüket az IKC felé alátámasztották. Hasonló követelmények vannak pl. a One Brain Facilitátor elnevezéshez is, ezekről érdeklődj One Brain oktatóknál. Ha korrekt módon akarsz eljárni, tartsd be mind a hivatalos, mind az egyes rendszerek előírásait a szakmai megnevezésednél.

Így néz ki a Touch for Health Consultant oklevél:

Általában javasolt legalább egy kineziológiai rendszernek magas szintű művelőjévé válnod, ahelyett, hogy elapróznád magad - és aki nincs otthon legalább a Touch for Health Szintézisben, az nehezebben fog elmélyülni más kineziológiai ágak korrekciós eljárásaiban. Egyre több magasan képzett szakember ismeri fel munkájában a Touch for Health ismeretének szükségességét, és jönnek akár "kezdőként", akár ismétlőként tanfolyamaimra. Várlak téged is szeretettel!

Fontos: 2020. szeptembertől kizárólag a Felnőttképzési Adatszolgáltató Rendszerbe regisztrált, és a tanfolyamokat is regisztráló felnőttképzők által kiállított adatlapon benyújtott vizsgajelentkezést fogadják el az OKFÖ-nél. Ezért minden esetben ellenőrizd a választott oktató státuszát itt: 

https://far.nive.hu/publikus-adatok/felnottkepzok-nyilvantartasa

Engem itt találsz: https://far.nive.hu/nyilvantartasok/felnottkepzok/publikus/1476

Ezen kívül csak olyan oktatótól tudsz vizsgára menni, aki az OKFÖ-nél is regisztrálva van OKTATÓKÉNT (ez nem összetévesztendő az egészségügyi szakdolgozók nyilvántartásával, a kettőnek nincs köze egymáshoz). Erről az oktatónál tudsz tájékoztatást kérni.