Ég és Föld között (antik Shu pontok) és Luo energia tanfolyamok

Ez a két tanfolyam annyira hasonló, hogy szinte testvéreknek is nevezhetnék őket. Melyiket érdemes választani?

A rövid válasz az, hogy technikailag és gondolkodásmódjukban nagyon hasonlók, vizsgálódási nézőpontjaik és hatásmechanizmusuk viszont eltérő, így tulajdonképpen nem összehasonlíthatók egymással, viszont párba állíthatók, és az eljárásaik egymáshoz integrálhatók. 

Mindkét tanfolyam végső soron abban segít, hogy egy olyan védett egyensúlyi állapotból reagáljunk a minket érő érzelmi, energetikai hatásokra, ami lehetővé teszi a külvilághoz, az emberekhez és önmagunkhoz is a szeretetteljes kapcsolódást. 

Hasonlóságok:

Technikailag és a folyamatok végrehajtási módjában nagyon hasonló a két tanfolyam:

  • Rengeteget használjuk a megtámasztó módot mindkettőben - helyére kerül, hogy mikor és mire jó.
  • Minden folyamatban alkalmazzuk a prioritás ujjmódot a legjobb korrekciós eljárás beazonosításához.
  • Akupunktúrás pontokkal dolgozunk, az Ég és Föld között tanfolyamon a TFH 2-ből ismert akupresszúrás erősítő pontokkal, a Luo energiák tanfolyamon pedig a TFH 4-ből ismert, és további Luo pontokkal.
  • Eljárásokat tanulunk az 5 elem és a meridián kerék kiegyensúlyozás utáni, valamint az egyes izmok kiegyensúlyozása utáni kiegészítő ellenőrzésekre és korrekciókra.
  • Nagy hangsúlyt fektetünk az érzelmi és önismereti munkára.

Különbségek:

  • A Luo Energiák tanfolyamon a pontokhoz tartozó személyiségfejlődési fázisokat kapcsolunk az érzelmi stresszoldáshoz és a megértéshez. Az Ég és Föld között tanfolyamon elvontabb, inkább a lelki fejlődéshez kapcsolható jellemzőkkel, minőségekkel dolgozunk.
  • A Luo energiák tanfolyamon további pontokat találunk a kisízületek kiegyensúlyozására, az Ég és Föld között tanfolyamon a védelmi energiát állítjuk helyre, hogy az ne terhelje meg a mozgásrendszert. 
  • A Luo pontok, Luo meridiánok és az antik Shu pontok eltérő energetikai funkcióval rendelkeznek, így felhasználásuk más helyzetekre való. A Luo energiák jobban mutatják, hogy milyen minőségű energia áll vagy nem áll rendelkezésre egy adott helyzetben, a Shu pontok pedig a védekezés, alkalmazkodás szintjeit és problémáinak okait vizsgálja.

Teória

Összefoglaló az angol eredeti cikk alapján: https://acupuncturetoday.com/article/32470-the-curious-concept-of-latency-the-luo-vessels

A cikk elsősorban a Luo és antik Shu pontok patogének elleni védelmi funkcióját taglalja, az érzelmi tényezők, az önismereti és személyiségfejlődési részek a Luo energiák és az Ég és Föld között tanfolyamokban találhatók!

A kínai gondolkodásmódban fontos szerepe van a megbetegedést okozó tényező átadási folyamatának. Eszerint nem elég egy jelenséget az aktuális formájában vizsgálni, hanem meg kell érteni a forrását, és a terjedésének, továbbadásának potenciális lehetőségeit is. A klasszikus eljárások figyelembe veszik a problémák múltját, jelenét és jövőjét is. 

Az eljárások elsődleges célja a megelőzés, de a mélyebb rétegekbe történő továbbterjedés megakadályozása is. Ez a megközelítés elsősorban az antik Shu pontokkal foglalkozó Ég és Föld között tanfolyamon kerül előtérbe.  

A legfontosabb, kívülről érkező ártó energiákként a szelet és a hideget tartják számon. A hő, a nyirkosság, a szárazság és a nyári hőség a szél és a hideg átalakulásának következményeiként szerepelnek, ezért másodlagosnak tekinthetők. A szél-hideg állapotot a Tüdő meridián reprezentálja, ezért ez az elsődleges védelmi vonal energiája is. A szél-hideg szél-hőbe és szél-nyirkosságba való átalakulása a Vastagbélhez tartozik.  A belső részekbe történő behatolás, ahol ez a behatolás többletet okoz, már a Gyomor meridián. A Qi és a vér állapotát pedig a Lép illetve a Szív vezetékek reprezentálják. 

A Vékonybél szintjén már valami különös történik: a patogén a test mélyebb rétegeiben szívódik fel: lappangani kezd. A Vékonybél szintje a vér pangását reprezentálja. A Vékonybél 18-as és 12-es pontja reprezentálja a megoldatlan patogén tényezők csontokba történő felszívódását, amit a lapockák és az arccsont reprezentál. Tehát a lappangásba bevonódhat a vér és a csontok is. (Az Ég és Föld tanfolyamon használt eljárásokkal éppen azt a védekező képességet erősítjük, ami megakadályozza, hogy a külső ártó hatások ilyen mélységekbe jussanak).

A lappangás elrejti a patogén tényezőt. Ebben a fázisban válik egy állapot alattomossá és titokzatossá. Az immunrendszer túlreagálhat, a testnedvek hiányállapotot mutathatnak, de az okát nem találjuk. Lappangás idején a nyugati orvoslás véreredményeiben még nem mutatható ki vírus vagy baktérium jelenléte. Azonban a betegségek lefolyásának megértésével egy jól képzett Hagyományos Kínai Orvos magyarázatot találhat a "titokzatos" tünetekre. Ezen "titokzatos" tünetek nagy része pedig a Luo csatornákhoz és a Divergens csatronákhoz köthető: ez a két vezetékrendszer a vérben és a csontokban lévő lappangással van kapcsolatban.   

A szöveg további része a Luo csatornákra fog fókuszálni. 

A Luo vezetékek

A Luo vezetékek a lappangás vezetékei. Magukban tartják a patogén tényezőket. A Ying, a vér, azaz a  "tápláló" energia, illetve a jinye, azaz testnedvek csatornái. Az antik vagy öt Shu pont  teóriában a a folyó shu pont után található Luo pont illusztrálja a Luo vezeték funkcióját. A folyó Shu pont reprezentálja a test belső és külső rétege közti válaszfalat. Mire egy patogén eléri a Luo pontot, az már belülre jutott, ami arra utal, hogy a külső "wei" védelmi szintnek nem sikerült a problémát kívül tartani. Itt már fennáll a veszély, hogy a patogén bejut az elsődleges vezeték belső ágába, ahol elérheti a Zang vagy Fu szervet (yin vagy yang, tömör vagy üreges szervet). A Luo ponttól egy "biztosíték" jön létre, ami távol tartja a patogént az elsődleges vezetéktől, és ahol az látenciában (lappangó állapotban) tartható. 

Ha a test wei védelmi szintje nem tud megszabadulni egy patogéntől, a test nem tehet mást, mint hogy tárolja azt. Az elsődleges meridiánokba és a szervekbe történő bejutás megakadályozásának érdekében a Luo vezetékek csapdába ejtik a patogént, a kisebb vérerekben, a bőr felszínén. Ez visszerekben, ércsomókban nyilvánulhat meg, ami a látencia egy formája, klasszikus nevén a Luo telítettsége.  

A látencia életmentő lehet, de kimerítheti a test forrásait. A látens állapot fenntartásához szükséges vért a test más részeitől vonja el. A gyomornak folyamatosan vért kell termelnie a látencia táplálásához. A látencia, ami elsődlegesen egy vérpangás, blokkolja a qi és a vér mozgását. Ezen kívül bármi, amit a testben tartunk, hőt termel, ami még több vért, qi-t és yin-t használ fel, ami további forrásokat von el. A lappangás nincs ingyen, komoly ára van. 

Amikor a vér elégtelenné válik, a test már nem képes a látencia finanszírozására, és a ye folyadékok lépnek működésbe. Ez testfelszíni duzzanatokban, csomókban és lipómákban nyilvánul meg: amit klasszikusan a Luo ürességének nevezünk.  

A Luo problémák általánosságban a kisebb ízületeket érintik (melyekkel foglalkozunk a Luo energiák tanfolyamon): pl. az ujjakat, lábujjakat és könyököt. A Luo problémák láthatóak: a Luo telítettsége és üressége seprűvénákban és bőrduzzanatokban jelenik meg. Ezen kívül akár az érzelmi viselkedés vagy a bőrminőség változásában is megnyilvánulhatnak, főleg, ha azok jól láthatóak. Így a Luo vezetékeket érintő problémák lehetnek pszichológiai témák szomatikus reprezentációi is (melyekkel szintén foglalkozunk a Luo energiák tanfolyamon).

A Shen a vérben kering. A Luo vezetékek a látencia vezetékei: a vérben tárolt látenciával foglalkoznak. Klasszikusan minden, ami a vért érinti, a Shen-nel is kapcsolatos. A Luo vezetékek által a látencia kialakítása és fenntartása érdekében beindított vérpangás Shen pangásnak is tekinthető. A cikk írójának tanára, Jeffrey Yuen gyakran hívta ezt "psicho-sclerosis"-nak.

A látens patogének származhatnak külső vagy belső forrásból: a külvilágból vagy belső lényünkből. A hét ártó érzelem - (túlzott)öröm, harag, szomorúság, gyász, aggodalom, félelem, sokk) a belső patogének. A Luo vezetékek internalizált külső patogénekkel dolgoznak, illetve magukkal a belső patogén tényezőkkel is.