Mi az izomteszt?

2022.01.14

Az izomteszt a kineziológia alapeszköze. Mit tesztelünk a kineziológiában az izomteszttel?

Az izomtesztelés teóriája, eljárásai és értelmezése a kineziológia központi eszközét képezik. A megfelelő módon és tapasztalattal végzett izomtesztelés pontosan megmutatja az izom, a kapcsolódó receptorok és az izom összehúzódásában résztvevő idegek fiziológiai reakcióját.

Ideértve - és itt az igazi lényeg: a bármilyen külső vagy belső stimulusra adott idegrendszeri reakciót is.

Az izomteszthez a tesztelt izmot olyan pozícióba helyezzük, hogy az az adott mozdulatban az elsődleges mozgató legyen, azaz tesztelésekor a vele együtt dolgozó izmok ne, vagy csak kis mértékben vegyenek részt.

A tesztelő az izom teszteléséhez legmegfelelőbb területen enyhe nyomást gyakorol a testrészre, a tesztelt izom összehúzott állapotával ellentétes irányba. A tesztelt személy enyhén ellentart, ennek a tartóerőnek a minőségét és a később bemutatott stimulusokra adott változást figyeli a tesztelő.

Az izomra (illetve a testrészre, általában végtagra) gyakorolt nyomást az izomban lévő számos receptor fogja mérni: inak, szalagok, ízületek és bőr receptorai, és a szenzoros idegek közvetítésével a központi idegrendszerhez jut. A központi idegrendszer feldolgozza ezt a beérkező jelet, és létrehozza a kívánt jelet, amivel ellenáll a tesztelő nyomásának. Ezt a jelet a mozgató idegek továbbítják a tesztelt izomhoz. Az izom összehúzódással reagál.

Rendszerint az izom nem tudja magát tartani, ha az ideg-izom kapcsolatban bármilyen zavar van. Ez esetben azt mondjuk, hogy teszteléskor gyenge, vagy hogy lekapcsolt. Egy tapasztalt kineziológusnak nem nehéz különbséget tenni egy bekapcsolt és egy lekapcsolt izom között.

Egy valóban gyenge izom fizikai erősítése hetekig tartó fitnesz edzést kíván meg. Egy lekapcsolt izom korrekciója annak érdekében, hogy teszteléskor tartson, csak pillanatokba kerül.

Maga az esetleges fitnesz edzés is gyorsabb eredményekkel és kevesebb sérülési lehetőséggel jár, ha az izmaink kiegyensúlyozottak. Mindenkinek vannak, főleg bizonyos körülmények között (különösen stressz hatására) lekapcsolt izmai. Az ilyen izmok bekapcsolása a kineziológiai eljárások egyik alapja. A gyenge izmok úgynevezett erősítése gyakorlatilag az idegrendszer testet szabályozó működésének a finomhangolása. Ez a folyamat a személyes működés magasabb szintjét teszi lehetővé.

Challenge- a minket érő stressz fajtáinak mérése

A kineziológiában a test és rajta keresztül az egész lényünk különféle ingerekre adott reakcióját az izomteszttel mérjük. Az inger lehet mind pozitív, mind negatív, és hatással van a testi struktúrákra, a test kémiai egyensúlyára, az érzelmi állapotra és a gondolkodásra.

A challenge, azaz kihívás, provokálás, amikor "megkínáljuk" a testet valamilyen impulzussal, megmutatja az esetleges kiegyensúlyozatlanságok helyét és mibenlétét. Az egész lényünk bármely területét érő challenge bármely más terület jelentős változását okozhatja.

Bizonyos challenge-ek a test bármely izmának lekapcsolását fogják eredményezni. Mások csak bizonyos izmokra fognak hatni, így mutatva meg az izmokon keresztül a további érintett rendszert. Az izomteszttel együtt alkalmazva a challenge segíti bármely zavar hátterében álló tényező, és az azt korrigáló módszer beazonosítását. A challenge-ek, azaz a kineziológiai teszttípusok segítségével meghatározható mind a zavar típusa, mind a legmegfelelőbb korrekciós eljárás.

Ennek részletes alkalmazását már az első Touch for Health tanfolyamon megtanuljuk.

A legtágabb értelemben véve a challenge segítségével nyomon követhető a tesztelt személy bármilyen típusú stimulusra adott reakciója. Ez a stimulus bármilyen zavaró tényező lehet, egy személy, egy esemény, egy tárgy, egy anyag, egy helyzet, stb. Ezekben a "stresszkereső" esetekben nincs szükség egy specifikus izom és a meridián-szerv-mirigy-izom összefüggések használatára, elég egy úgynevezett jelzőizom tesztelése is. A jelzőizom tartóerejének változása vagy éppen nem változása mutatja meg az ingerre adott reakciót.

A következő területek vizsgálhatók:

- érzelmi és gondolkodási stresszek, problémák

- energetikai kiegyensúlyozatlanságok, hiányok és többletek

- zavaró környezeti tényezők

- allergének és érzékenységet okozó anyagok, toxinok, tápanyagok, táplálék kiegészítők.

Ellenben egészségügyi probléma esetén a kineziológiai izomteszt nem alkalmazható diagnosztikai módszerek helyettesítőjeként.