Mi a kineziológia?

2024.01.22

A kineziológia szó a görög mozgás- kinesis és logos - tudomány szavak összetételéből ered, azaz a mozgás tudománya.

A kineziológia pedagógiai, pszichológiai, szociológiai elemeket is tartalmazó alternatív, holisztikus preventív módszer, melynek célja a test energetikai egyensúlyának helyreállítása a test öngyógyító mechanizmusának bekapcsolásával.

Abból indul ki, hogy a test önmagát korrigálja és tartja fenn. A kineziológus feladata megtalálni azokat a blokkokat, melyek gátolják a test normális állapotba való visszatérését. Nem a test meggyógyítása a célja, hanem hogy az energetikai blokkok feloldásán keresztül lehetővé tegye a test számára az öngyógyító mechanizmusok beindítását.

A kineziológus eszköze az izomteszt. A kineziológiai izomteszttel a stressz hatására beindult fiziológiai folyamatok energiarendszerben megjelenő hatását vizsgáljuk, illetve az elvégzett korrekció sikerességét ellenőrizzük. 

A kineziológiai izomteszttel a testben tárolt információk hozzáférhetők, így megtalálhatjuk a problémát okozó energetikai blokkokat, és korrigálhatjuk is őket. Így az izomteszt az energiarendszer állapotáról tud információt nyújtani, segít beazonosítani a blokkot megszüntető korrekciót strukturális, érzelmi, mentális, kémiai és energetikai szinten, és visszajelzést ad a korrekció sikerességéről, vagy további korrekció szükségességéről.  

A kineziológia története

A kineziológia fája
A kineziológia fája

A kineziológia egy a keleti energiagyógyászat és a nyugati anatómai és fiziológiai ismeretek rendszerét ötvöző természetes, komplementer segítő módszer. Eredetileg a mozgás tanulmányozásáról szólt, mai megfogalmazás szerint A kineziológia pedagógiai, pszichológiai, szociológiai elemeket is tartalmazó alternatív, holisztikus preventív módszer, melynek célja a test energetikai egyensúlyának helyreállítása a test öngyógyító mechanizmusának bekapcsolásával.

Alap eszköze az izomteszt, amit két fizioteraputa, Henry és Florence Kendall dolgozott ki a múlt század közepén.

George Goodheart

George Goodheart D.C. fejlesztette ki a csak orvosok által használt Alkalmazott Kineziológiát (AK), a Kendall és Kendall által leírt izomtesztek és olyan egyéb eljárások ötvözésével, mint a Hagyományos kínai Orvoslás meridiánjai. A test izmait meridiánokhoz kapcsolta, és az a felfedezés megalapozta a mai kineziológia komplementer eljárásként történő kialakulását. Rendszerébe beillesztette Frank Chapman D.O neurolimfatikus reflexeit és Dr. Bennett D.C neurovaszkuláris reflexeit a gyengének tesztelt izmok megerősítésére. Kutatásai az egyes izmok megerősítő tápanyagait is kimutatták.

Goodheart felfedezéseit más kiropraktőröknek is továbbadta, és a "Piszkos tizenkettőként" ismert csapat tagja volt a Touch for Health kidolgozója, John Thie D.C. is. Kollégái pedig - érdeklődési területüknek és szakértelmük szerint - további kineziológiai ágakat dolgoztak ki. 

John Thie / Touch for Health

Dr. John Thie azt szerette volna, hogy az Alkalmazott Kineziológia egyes eljárásait laikusoknak is oktathassák. Így jött létre módszere, a Touch for Health, melyet mára több, mint 100 országban oktatnak. 

A Touch for Health a világon legszélesebb körben alkalmazott és ismert kineziológiai rendszer. Miközben magasabb szintjei önmagában is teljes komplementer módszerré emelik, számos más kineziológiai ág megértése lehetetlen tesztjei, filozófiája és eljárásai ismerete nélkül.

A Touch for Health kineziológiát kis gyakorlással bárki elsajátíthatja, akkor is, ha nem rendelkezik előzetes ismeretekkel az izmokról, a fiziológiáról, meridiánokról, stb. A gyakorlatorientált, de komoly elméleti hátteret adó Touch for Health tanfolyamokat arra felhatalmazott, licensszel rendelkező oktatók tartják.

A Touch for Health-ben az izomtesztelést használjuk biofeedback módszerként, hogy beazonosítsuk a test energiarendszerének kiegyensúlyozatlanságait. A test energiáját holisztikus megközelítéssel egyensúlyozzuk ki, figyelembe véve a fizikai, táplálkozási és érzelmi működést, hogy azok harmóniájának támogatásával a test öngyógyító folyamatai érvényesülni tudjanak.

A Touch for Healht-et világszerte számos egészségügyi szakember használja, masszázs-terapeuták, kiropraktőrök, fizioterapeuták, orvosok, akupunktőrök, edzők, tanárok, szülők, és egyéb "laikusok", de még állatterapeuták is. 

A Touch for Health 

A Touch for Health a kínai meridiánrendszer ősi tudását és kiropraktikai, természetgyógyászati, oszteopátiás és személyközpontú tanácsadási elemek ötvözete, mindez laikusok által is biztonságosan használható formába öntve. . Technikái között megtalálható az akupresszúra, különböző reflexek alkalmazása, meridián simítás, tápanyagok és számos testre-elmére ható technika, amikkel a céljainkra hangolhatjuk az életenergiánkat.

A Touch For Health Kineziológia gyökerei egy kiropraktőr, Dr. George Goodheart nevéhez fűzödnek. Dr. Goodheart az izomerő és a sérülések felmérésére használta az izomtesztelést, de hamarosan rájött, hogy az izomműködés drasztikusan javul bizonyos reflexek, többek között akupunktúrás pontok és meridiánok érintésétől. Kidolgozota Alkalmazott Kineziológia elnevezésű rendszerét, és felfedezéseit orvosokkal osztotta meg.

John Thie, D.C. Dr. Goodheart egyik legkorábbi követője, azt szerette volna, hogy bizonyos technikák a nagyközönség számára is elérhetővé váljanak, hogy képesek legyenek önmagukon és családjaikon segíteni. 1973-ban kiadta Touch for Health című könyvét, majd hamarosan kidolgozta a Touch for Health képzési programját is, amit 1990 óta az IKC felügyel. A TFH azért jött létre, hogy lehetővé tegye mindenki számára, hogy önmaga és mások jóllétéért tenni tudjon.

Képzési út

A Touch for Health kezdő szinttől tanulható. Mivel minden más kineziológiai ág a Touch for Health-en alapul, érdemes ezzel kezdeni a kineziológiai tanulmányokat. Az első négy alaptanfolyam elvégzése után állami vizsga tehető.

A képzés moduljai egymásra épülnek, a Touch for Health Szintézissel segíthetsz szeretteidnek, barátaidnak, vagy folytathatod tanulmányaid, hogy segítő szakemberré válj.