Esszenciák a kineziológiában

2024.02.13

Mire jók az esszenciák? Mikor szedjük? Mikor ne szedjük? Van-e különbség a virágterapeuta és a kineziológus megközelítése között?

Az esszenciákat a kineziológiában elsősorban nem azért használjuk, hogy megtudjuk, mit kell szedni...

A kineziológiában az esszenciák az attitűdök, a hozzáállás, a beállítottság, a belső hajtóerő beazonosítására szolgálnak. Minden esszenciához tartozik egy viselkedés, egy érzelmi háttér, és minden érzelem mögött más és más tartalom lehet. 

Például a szeretet lehet birtokló és félelem, kontroll alapú, vagy lehet önzetlen (túl önzetlen), gondoskodó. Tehát ha a szeretet mögöttes tartalmát, hajtóerejét, motivációját szeretnénk megtudni valakinél, esszenciát tesztelhetünk.

Az esszencia megmutatja, mi működtet minket egy adott helyzettel kapcsolatban.

Minden esszenciához tartozik egy-egy leírás

Így az esszencia leírásának elolvasása közelebb hoz ahhoz az állapothoz, amelyik szempontjából érdemes önmagunkat egy problémát okozó helyzetben megvizsgálni. Tulajdonképpen érzelmi és viselkedési tudatosító eszközként használjuk, nem az esszenciát, hanem magát a leírását. 

Itt találhatsz ilyen leírásokat:

https://eszenciacentrum.hu/sct/0/

Nincs más dolgod, mint a leírásokat elmenteni magadnak, kategóriánként tesztelni (mint az érzelem tesztelésnél), a kategóriákon belül pedig nyugodtan tesztelhetsz szám szerint. Egy témához vagy akár érzelemhez egynél több esszencia is releváns lehet. De nyugodtan tesztelhetsz ismereteid szerint akár bolygó minőségeket, enneagram típusokat is, a lényeg, hogy mindig azt a kérdést tedd fel, hogy az illetőnek mire utalnak az olvasottak, mi szólítja meg belőle, hogyan igazak számára az olvasottak. Soha nem mi, vagy a leírás mondja meg, hogy miről van szó, mindig az számít, hogy neki mi a releváns!!!

Az, hogy kiteszteltél egy esszenciát, még nem jelenti azt, hogy szedni is kell. A kiegyensúlyozó folyamat végén lehet tesztelni, hogy szüksége van-e esszenciára a folyamat megerősítéséhez, támogatásához, de legyél nyitott arra, hogy esetleg egy egészen más esszenciát fogsz tesztelni! Ennek az az oka, hogy ennél a pontnál már végigmentetek energetikailag, érzelmileg és mentálisan is egy folyamaton, így a további támogatáshoz már valami egészen másra van szüksége az illetőnek. 

Az esszencia, mint terápiás eszköz

Virágterápia

Fontos megjegyeznem, hogy nem végeztem virágterápiás tanfolyamot, így kizárólag a bejegyzés írásakor rendelkezésemre álló információkat foglalom össze.

A virágterapeuta (általában Bach virágterapeuta) beszélgetés és kérdések, tesztek alapján egy több esszenciából álló keveréket állít össze. Ez a keverék általában némi alkoholt is tartalmazó vízbe kerül, mert az alkohol tartósítja a vizet. Ebbe cseppent 2-3 cseppet az egyes esszenciákból, amit neked rendszeres időközönként, naponta többször szedni kell. 

Itt maga az esszencia az egyetlen kiegyensúlyozó segítség, ami rendelkezésre áll, és önálló folyamatként lehet rá tekinteni. Azt mondják, hogy maguk az esszenciák a növények pozitív lelkét tartalmazzák, megkínálva a lényünket egy pozitívabb működés lehetőségével, szépen, gyengéden átrezegtetve minket egy jobb minőséggel. 

És a sztori  hozzá...

A Bach virág"terapeuta" esete a kineziológiai klienssel

Volt nálam egy kliens, krízisben, akinek a kiegyensúlyozás végén Bach esszenciát teszteltem. Ilyenkor érdemes azt is tesztelni, hogy napi hány alkalommal, hány cseppet kell szedni a kívánt hatás érdekében. A kliens valamiért nem tudta beszerezni a tesztelt esszenciát, amiről fodrászával is beszélgetni kezdett. Ezt meghallva, a fodrászüzletben "praktizáló" virágterapeuta odaugrott, hogy majd ő segít, miről van szó, majd sikoltozni kezdett, hogy csak egy esszenciát, és alkalmanként 3 cseppet kell szednie. De sebaj, itt a segítség, ő majd 15.000-ért meghatároz és elkészít neki egy keveréket!

Nézzük részletesen:

  • nem lesz bajod attól, ha az eredeti üvegből szeded a cseppeket, nem feltétlenül kell hígítani, inkább tekinthető pazarlásnak a dolog, ha nagyon szigorúak vagyunk. Tehát csinálhatsz belőle magadnak higított keveréket is, de bajod nem lesz tőle - évek óta így szedem...
  • nem szólunk bele egy olyan szakmába, amihez nem értünk 
  • a kliens egy folyamat végén, az elkezdettek megerősítésére kapott esszenciát. Ha erre a folyamatra egy keveréket kapna, hiába van az a keverék jól összeállítva, nem feltétlenül szolgálná a már beindult folyamatát, sőt, akár gátolhatná is, módosíthatná, vagy újabb kapukat nyithatna ki. Így igazából magával a klienssel szemben nem volt etikus az eljárás, remélhetőleg inkább csak tudatlanságon alapult. 
  • Ha segíteni akarok, felajánlom, hogy elkészítem a kivánt esszenciát egy oldatban. (És itt meg sem merem említeni, hogy milyen üvegben, milyen vízben, milyen alkohollal - éppen ezért nem kutyulgatok senkinek semmit, mert itt már az élelmiszerbiztonsági előírásoknak is illik megfelelni. Ezért biztonságosabb, ha a gyári terméket veszi meg, és mivel esetenként csak egy-egy esszenciára van szükség, nem terheli meg őt anyagilag sem).

Tehát: kineziológusként használhatod az esszenciák leírásait, hogy a megértést segítsd, és tesztelhetsz megerősítő esszenciát a folyamat végén. És nyugodtan szedhetik "töményen".

A töményről jut eszembe: hallottál már a Bach 40-ről?

A Bach 40

Igen, kitaláltad :)

A Bach 40-et csak akkor szoktuk javasolni, ha semmi nem segít. 38 Bach esszencia van, a 39. az elsősegély csepp. És ha semmi nem válik be, még mindig ott a jó öreg alkohol, a Bach 40! Mind töménységében, mind ízvilágában és gyakoriságában kizárólag az egyéni beállítottság szab határokat - ehhez máris lehet esszenciát tesztelni, hogy megtudjuk, mi hajt, amikor a Bach 40-et hívjuk segítségül!