Tensor Fasciae Latae

2022.06.20

A TFL /Tensor / fascia lata izom a csípőtövis külső peremén ered, és az iliotibiális szalagon tapad. Az iliotibiális szalag a sípcsont laterális részén, egyes rostjai a patella laterális részén tapadnak. Funkciója az abdukció (távolítás), hajlítás (flexió) és a csípő befelé forgatása, illetve a gluteus medius-sal együttműködbe kívülről stabilizálja a térdet. A kineziológiában a vastagbélhez és a vastagbél meridiánhoz kapcsolódik. 

Gyengeségét gyakran az ileocekális billentyű problémái (lsd lenti videót), a köbcsont szublixációja, vagy a vastagbél süllyedése okozhatja. Kétoldali lekapcsoltsága Goodheart szerint vashiányra utalhat. A TFL megerősítő tápanyagai a D vitamin, Lactobacillus Acidophilus, B12 és folát. 

Neurolimfatikus zónájának érzékenysége, ami az iliotibialis szalag mentén fut, utalhat túlzott mértékű junk food (erősen feldolgozott élelmiszer, pl chips) fogyasztásra, érzékenységet okozó élelmiszerekre, vagy hormonális problémákra. 

Palpációja (tapintása) és az izomteszt eredménye jelentős javulást mutathat, miután az ileocekális billentyű vagy zsigersüllyedés korrigálva lett.  

Tensor fasciae latae tesztelési trükkök

Tesztelésekor figyeljünk, nehogy a köbcsonton (lábfej szélének egyik csontja) stabilizáljunk, mert az hamis lekapcsolt választ adhat. Az iliotibialis szalag megrövidülését okozhatja egy ellenoldali lekapcsolt gluteus medius, vagy egy megrövidült adduktor.

Mindenképpen ellenőrizzük ezt az izmot, ha problémák vannak a térd stabilitásával vagy a térdkaláccsal (porclágyulás, porcpusztulás). Ha az iliotibialis szalag túl feszes, laterálisan elhúzhatja a térdkalácsot, és a quadricpes ín nyomásával egyetemben dörzsölni fogja a térdkalács hátulsó részét. 

Gyakran van jelen a lábfej megnövekedett pronációja, ami hozzájárul a láb befelé fordulásához, tovább rontva a helyzeten.

Teljes cikk eredeti nyelven: https://www.icak.co.uk/newsletters/ICAK_UK_Newsletter_Vol4_Spring_2014.pdf

Ileocekális billentyű korrekció (egy verziója):