Ásványok

2022.02.08

Ásványok és a meridiánrendszer

Létezik a meridiánokhoz olyan ásvány, kristály, drágakő, ami biztosan kiegyensúlyozza őket? A kineziológiai válasz egyértelmű nem. Ahogy nincs minden esetben a meridiánokhoz rendelhető esszencia, élelmiszer, érzelem, gondolat, megerősítő mondat sem. Az egyéni eltéréseket minden esetben érdemes figyelembe venni, ha valóban meg akarjuk találni, amire szükség van. Ha meridián egyensúlyról van szó, a kineziológia - és főleg a Touch for Health kineziológia - pontos módszer a támogató tényezők beazonosításához.

A drágakövek hatása a meridián rendszerre

Egy 1989-es Touch for Health kongresszuson elhangzott, még mindig aktuális előadás magyar nyelvű összefoglalója.

A teljes cikk angol nyelven itt érhető el: https://www.touchforhealtharchive.com/Journals/1989/1989Frost1.pdf

Általánosítások

Évszázadok óta ismertek azok a leírások, amik egyes ásványoknak bizonyos hatásokat tulajdonítanak, pl. hogy az akvamarin javítja a látást. Habár ezek egyes esetekben hasznosak lehetnek, az általánosítások nem veszik figyelembe az egyének közti eltéréseket. A kineziológiai izomteszt segítségével azonban megtalálhatjuk az ajánlott kövek közül az illetőnek személyre szabottan legjobbat.

A megfelelően kiválasztott ásványok, drágakövek teljes elektromágneses egyensúlyt alakíthatnak ki a meridiánrendszerben. Bizonyos ásványok képesek segíteni stressz esetén az egyensúly megtartását és helyreállítását.

Például egy nem reprezentatív felmérés keretében végzett tesztelések alapján a krizopráz bizonyult a pihentető alvás legjobb támogatójának. Másoknak azonban ugyan erre a problémára más kő volt jó.

Az ásványokkal, kristályokkal, drágakövekkel általánosan elterjedt az a feltételezés, miszerint egy adott kő mindenkinél azonos hatást fejt ki. Ezzel ellentétben kizárólag a krizoberill vagy topáz drágakő fejtett ki mindenkinél korrekciós hatást a hármas melegítő meridiánban.

Tesztelni kell

Minden más esetben egyéni tesztelésre van szükség annak eldöntésére, hogy az illető melyik meridiánját melyik kő egyensúlyozza ki. Ez azt is jelentheti, hogy a születési dátum vagy egyéb, általános tényezők alapján meghatározott személyes kövek nem feltétlenül tesznek jó szolgálatot, legalábbis ami a meridián rendszer kiegyensúlyozását illeti.

Szép példa erre a tesztelésre egy ügyvéd esete, aki olyan ásványt kért, ami segíti őt, hogy az igazságra hangolódva, tisztán és logikusan tudja kifejteni a véleményét. Majdnem 100 kőből teszteltek neki hármat, amik önmagukban egyensúlyba hozták a meridián rendszerét. Majd megnézték, hogy a céllal kapcsolatban melyikre volt szüksége, és a számára legjobb kő a talált három kő egyike volt. Ha a céllal kapcsolatos egyensúlyhoz egy negyedik kőre lett volna szükség, ellenőrizni kellett volna, hogy az általános és a cél-egyensúlyt szolgáló kövek között nincs-e interferencia.

Ugyanis azt is tapasztalták, hogy az egyik kő blokkolhatja egy másik kő meridián rendszerre gyakorolt hatását, akkor is, ha egyenként mindkettő kiegyensúlyozza azt. Az ilyen interferencia elkerülése érdekében fontos a meridiánokat kiegyensúlyozó kövek mennyiségének a meghatározása is.

A tesztelés menete

A Touch for Health kineziológia rendszerében az úgynevezett Alarm, vagy Vészhelyzeti pontok segítségével mérjük fel a meridiánok túlenergiás állapotát. Ha egy Alarm pont érintésekor a jelzőizom lekapcsol, az adott meridiánban energiatöbblet van.

Ezzel az eljárással beazonosíthatóak a meridiánrendszert kiegyensúlyozó kövek, illetve azokban az esetekben, ahol a legtöbb, vagy az összes meridián túlenergiás, két különböző drágakőre is szükség lehet.

Ezt az Alkalmazott Kineziológiában a köldök-teszttel vizsgálják, ahol a köldök köré teszik az 5 ujjat, vagy a köldökre a tenyeret, hogy az összes meridián Alarm pontjával kapcsolatba kerüljenek, és ha ettől a jelzőizom lekapcsol, az azt jelzi, hogy az illető nincs teljes elektromágneses egyensúlyban.

A tapasztalatok alapján egyes kövek megszüntetik az Alarm pontok tesztelésével felfedezhető túlenergiás állapotokat a szervezetben. Az ily módon kitesztelt kövek stressz hatása alatt is stabilitást nyújtanak a meridián rendszernek.

Tesztelni a lokációt

Az ügyvéd esetében a kineziológiai izomteszt a kő legjobb helyeként az egyik kisujjat jelölte meg - ez valószínűleg a szív és az igazság/világosság/tisztaság és a kisujjon végződő szív meridián kapcsolatával magyarázható. Mindig fontos tesztelni, hogy van-e a testen olyan terület, ahol a követ viseljük, hogy az a lehető legjobban fejthesse ki hatását.

Úgy tűnik, nincs szükség arra, hogy a kő a bőrhöz érjen, de fél centinél ne legyen attól távolabb sem. A test bármely részére felhelyezve ugyan azt az eredményt kapták, kivéve a szív-csecsemőmirigy területet. Sőt, az esetek többségében a szegycsont felső részére helyezett kövek kiegyensúlyozatlanságot okoztak a meridián rendszerben, ami az összes, meridiánokhoz kapcsolódó izom lekapcsolásával járt.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a kövek jobb, ha nincsenek testközelben, vagy testi kontaktusban alvás közben. Túl erős stimuláló hatásuk lehet. Kivételek vannak, mint a krizopráz, ami segíti az alvást; kétely esetén kérdezzük a testet!

Rossz hatás

Egyes kövek kibillentik a meridián rendszer egyensúlyát. Az opál és a gyémánt tipikus példák erre. Ez a kibillentő hatás az ásvánnyal végzett kiegyensúlyozás után is megjelenhet. Megfigyelték, hogy sokan, akik gyakran viselnek opált, idegesek, aktívak, és igen "fárasztóak", de ha csak rövid időt töltünk a társaságukban, nagyon szórakoztatóak lehetnek. Olyan, mintha az opál túl sok energiát adna.

Így érdemes körültekintéssel kezelni az olyan eljárásokat, ahol köveket, főleg kvarc kristályokat helyeznek a szívre. Megfontolandó továbbá a területet lefedő ékszerek viselése is. Persze lehetséges, hogy az erre a területre helyezett kövekkel bizonyos kívánt hatások elérhetők, de mivel a tesztelés kiegyensúlyozatlanságot mutatott a meridiánokkal reprezentálható energiarendszerben, érdemes elkerülni az alkalmazásukat minden olyan esetben, ahol a meridiánok kiegyensúlyozottsága, a világos gondolkodási képesség és a jó koordináció fenntartása fontos tényező.

Fontos a gyökérokok feltárása

Ne higgyük, hogy a kövek magunkkal hordása helyettesíti a rendes kiegyensúlyozást! A kövek olyanok, mint a mankók, támaszt nyújtanak a meggyengült rendszernek. Ha a rendszerben megvannak a szükséges összetevők, a drágakő segíti a gyógyulási folyamatot, csakúgy, ahogy a mankók is segítenek, amikor a lábunk el van törve. A kövek nem gyógyítanak, de támogatják a helyreállítási folyamatot.

A kövek hatása - az alarm pontok tesztelése alapján - nem hosszantartó. Egy idő elteltével az alarm pontok újra aktívvá válnak, de erősebb tesztelésre van szükség a beazonosításukhoz, mint kő nélküli tesztelésnél. Úgy tűnik, ilyenkor a kő még segít valamennyit, de a mögöttes okok feltárása nélkül az alarm pontok által jelzett kiegyensúlyozatlanság részlegesen újra megjelenik. Bármely gyors kiegyensúlyozó technikáról elmondhatjuk, legyen az átmenetileg bármilyen hatásos, hogy nem szabad ismétlődően alkalmazni, a kiegyensúlyozatlanság mélyebb okainak figyelembevétele nélkül. Leginkább ez a kineziológia erőssége!